Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Thermowood.be Online informatie over de realisaties en
toepassingen van thermisch gehard hout.
header image
Thermowood.be

Thermowood terrasplanken

Indien je een terras wenst van hout maar vanwege economische of ecologische redenen liever geen gebruik wil maken van hardhout, dan kun je thermowood eens overwegen. Dit is verduurzaamd naaldbomenhout dat ongeveer net zo lang mee gaat als hardhout. In dit artikel kun je meer lezen over thermowood terrasplanken en over een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij aanschaf.

 

Uitzicht en soorten Thermowood terrasplanken

Thermowood terrasplanken hebben doorgaans een fijne tot matige nerf en kunnen ook kwasten vertonen. De kleur van het hout is afhankelijk van de gebruikte houtsoort (lichtbruin tot middelbruin). Na verloop van tijd krijgt het hout, net als hardhout zijn kenmerkende zilvergrijze patina. Thermowood planken voor het terras zijn meestal zogenaamde vlonderplanken. Deze zijn voorzien van een geribbeld profiel waardoor ze goed te belopen zijn en minder snel glad worden bij regenval. Door het profiel krijgt het terras ook een stijlvolle uitstraling.

 

terras thermowood Voordelen

• Thermowood is goedkoper dan hardhout.

• Lange levensduur (15-25 jaar, afhankelijk van het type hout)

• Milieuvriendelijk (geen bomenkap in tropische gebieden)

• Uitzicht van hardhout met mooie vergrijzing.

 

Nadelen

• Minder goede buigsterkte dan hardhout.

• Veel knopen aanwezig (afhankelijk gewenst effect)

• Gevoeliger voor splinteren dan hardhout.

 

 

Levensduur terras in Thermowood

De levensduur van een thermowood terras bedraagt doorgaans 15 tot 20 jaar en is afhankelijk van de manier waarop het terras gebruikt wordt. Ook is de wijze waarop het terras gelegd is van invloed op de levensduur en spelen weersinvloeden een belangrijke rol. Een terras dat veel met schoeisel belopen wordt en waarop veel activiteiten plaatsvinden zal sneller slijten dan een terras dat sporadisch gebruikt wordt. Alhoewel thermowood goed bestand is tegen vocht, schimmels en bacteriën, zal het bij een ondeskundige plaatsing en slechte regenafvoer toch schade hiervan kunnen ondervinden. Zeker wanneer het hout constant in contact komt met water. Een goede afwatering is dus aan te bevelen.

 

Prijs thermowood terrasplanken

Thermowood terrasplanken

Terrasplanken van thermowood kosten gemiddeld 40 tot 45 euro per vierkante meter. Dit is ongeveer de helft goedkoper dan hardhout. Om de planken te kunnen bevestigen heb je onzichtbare clips of inox vijzen nodig. deze kosten ongeveer 5 tot 15 euro per vierkante meter afhankelijk van het gekozen bevestigingsmateriaal. Voor de beste prijs, is het altijd verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat voor thermowood terrasplanken.

 

 

Onderhoud thermowood terrasplanken

Terrasplanken van thermowood zullen na verloop van tijd op natuurlijke manier gaan vergrijzen. Dit komt voornamelijk door de uv-straling in het zonlicht. Je kunt dit vergrijzingsproces vertragen door de planken te oliën of te beitsen maar loopt hiermee het risico dat er kleurverschillen gaan optreden in het terrasoppervlak. De delen die je vaak beloopt zullen immers sneller slijten en door deze slijtage zal het oppervlak sneller vergrijzen dan de overige delen van het terras. Het beste kun je de terrasplanken dan ook gewoon laten vergrijzen. De kwaliteit van het hout gaat hier niet door achteruit.

 

Groene aanslag thermowood terras verwijderen

Terras met niveau's in thermowood
Realisaties: Terras met verschillende niveau’s en pergola’s

Terrasdelen die langdurig vochtig blijven, zijn gevoelig voor algenvorming. Groene aanslag ontstaat voornamelijk in het najaar en in de winter omdat dit de meest vochtige periodes zijn. Een goed tijdstip om het terras te reinigen is het voorjaar. Het beste gebruik je hiervoor een commercieel verkrijgbaar (biologisch afbreekbaar) schoonmaakmiddel. Reinig eerst een klein stukje van het terras dat het minst in het zicht is, en kijk wat het effect is. Een hogedrukspuit kun je beter niet gebruiken omdat je hiermee het hout kunt beschadigen.

Groene aanslag kun je ook verwijderen met de volgende huismiddeltjes:

• Azijn: maak een mengsel van azijn en water en schrob het terras hiermee schoon. Spoel eerst na met water en breng daarna nog eens een verdunde azijnoplossing (wat meer verdund dan de eerste oplossing) en laat het terras dan opdrogen in de zon. In de dagen erna zul je merken dat de algen verder verdwijnen en het terras lichter van kleur wordt.
• Groene zeep: Borstel de terrasplanken schoon met een oplossing van groene zeep en water. Laat de zeep even intrekken. Spoel goed na met water.
• Zout: je kunt een houten terras (of houten tuinmeubelen) ook met zout reinigen. Maak een oplossing van één emmer water en een kilo keukenzout. Borstel het terras hier grondig mee schoon en laat de oplossing even intrekken. Spoel goed na met veel water!

Voor alle huismiddeltjes geldt: gebruik het met enige voorzichtigheid (probeer eerst een stukje uit) en pas op met planten in de omgeving. Alhoewel bovenstaande schoonmaakmiddelen milieuvriendelijk zijn, kunnen ze nog wel schade aan planten veroorzaken.

 

Aandachtspunten thermowood terrasplanken

Thermowood wordt meestal gemaakt van Noord-Europese zachte houtsoorten. Door het verduurzamingsproces krijgt het hout weliswaar een zeer lange levensduur en verbetert de vormstabiliteit van het hout maar het blijft enigszins gevoelig voor splinteren en andere vormen van mechanische schade. Ook kunnen er kwasten in het hout voorkomen die kunnen loskomen wat leidt tot een verminderde sterkte. Bij een terras van thermowood dien je hier wel rekening mee te houden, bijvoorbeeld bij het schuiven van zware bloempotten of bij het verplaatsen van zware tuinmeubelen. Je zult hierbij enige voorzichtigheid moeten betrachten want thermowood is nu eenmaal ‘zachter’ dan hardhout en gevoeliger voor mechanische schade.

Thermowood vijverrand
Realisaties: Vijverrand met Thermowood terrasplanken

 

 

Thermowood of hardhout kiezen voor het terras?

Veel mensen vragen zich af of je nu het beste thermowood voor het terras kunt nemen of hardhout. Het antwoord op deze vraag luidt: dat hangt af van de wijze waarop je het terras gaat belasten. Ga je het terras intensief belasten en gaan er veel gasten gebruik maken van het terras, dan ben je waarschijnlijk beter af met een hardhouten terras omdat deze toch wat beter bestand is tegen slijtage. Je budget moet dit natuurlijk wel toelaten want hardhout is een stuk duurder dan thermohout. Is de belasting van het terras niet al te intensief en ga je er voorzichtig mee om, dan is thermowood interessant vanwege zijn goede prijs-kwaliteitsverhouding.

 

 

Verwerking thermowood bij terras realisaties

Thermowood kan in grote lijnen op dezelfde manier verwerkt worden als andere houtsoorten. Je kunt het dus gewoon zagen, spijkeren en schroeven. Wel is het van belang dat het gereedschap voldoende scherp is omdat er anders splintervorming kan gaan optreden. Roestvrijstalen nagels en schroeven zijn nodig om roest- en vlekvorming op het houtoppervlak te voorkomen. Indien de schroeven dicht bij de kopse kant moeten worden aangebracht is het aan te raden om de schroefgaten voor te boren zodat het hout niet gaat splijten. Bij het leggen van een terras in thermowood is het belangrijk dat de steunbalken waarop de terrasplanken worden bevestigd niet te ver uit elkaar liggen. De planken zouden dan te veel door gaan zakken en door de minder hoge buigsterkte kunnen scheuren.

Thermowood terras

 

 

Offertes voor thermowood ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw terras, tuinafsluiting, ... in thermowood. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen