Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Thermowood.be Online informatie over de realisaties en
toepassingen van thermisch gehard hout.
header image
Thermowood.be

Thermowood: indeling per duurzaamheidsklasse

Elk type thermowood wordt ondergebracht in een duurzaamheidsklasse. Meer info over de eigenschappen van de duurzaamheidssoorten van thermowood en de herkomst ervan, vind je terug in dit artikel.

Thermowood plaatsen? Vraag nu gratis & vrijblijvend prijzen op maat.

 

De thermowood duurzaamheidsklassen

Thermowood voorbeeld Thermo-S, Thermo-D en Thermo-D+Thermowood is in drie classificaties te koop: thermo-S, thermo-D en thermo-D+. Het verschil in kwaliteit tussen deze drie soorten wordt bepaald door: de gebruikte houtsoort, de temperatuur waarmee het hout verhit wordt en de tijdsduur van verhitting. Thermo-D(+) hout is kwalitatief gezien het best en het meest geschikt voor buitentoepassingen.

 

 

 

 

1. Thermo-S (stability)

De letter S in deze classificatie staat voor stabiliteit. Dit type hout valt te vergelijken met duurzaamheidsklasse III en is daarmee matig duurzaam. Het wordt meestal gebruikt voor de productie van: meubelen, vloeren, deuren, en andere binnentoepassingen.Voor gebruik buiten is dit type hout minder geschikt.

Levensduur: 10-15 jaar.

 

2. Thermo-D (durability)

De letter D staat voor durability oftewel duurzaamheid. Dit type thermowood is te vergelijken met duurzaamheidsklasse I en II en is daarmee duurzaam tot zeer duurzaam. Het is voornamelijk geschikt voor buitentoepassingen zoals: gevelbekleding, terrasbeplanking, tuinafsluiting, buitensauna’s en hottubs.

Levensduur: 15-25 jaar en ouder

 

3. Thermo-D+

Thermo D+ thermowood is het meest duurzaam en valt onder duurzaamheidscategorie I.
Het is geschikt voor buitentoepassingen als: tuinafsluiting, buitensauna’s, hottubs, terrasbeplanking en gevelbekleding.

Levensduur: 25 jaar en ouder.

 

Herkomst van thermowood

Hittebehandeld hout wordt vooral in Europa geproduceerd. Het is onder verschillende merknamen te koop. Iedere fabrikant heeft zijn eigen specifieke methode van verhitting waardoor de kleur van het hout per merk kan verschillen. Gevelbekleding van thermohout is vaak afkomstig uit Finland vanwege de typisch donkere kleur die ontstaat door het gebruik van bepaalde houtsoorten en door een hoge verhittingstemperatuur.

Duurzaamheidsklasse thermowood

 

Welke houtsoorten worden er gebruikt voor thermowood?

In principe kan iedere soort ‘zachthout’ verduurzaamd worden. Voor een goed eindresultaat is het echter belangrijk dat het hout zo min mogelijk kwasten vertoont. Daarom gebruikt men meestal snelgroeiende naaldhoutsoorten in plaats van loofhouthoutsoorten. Naaldhout is in de regel ook makkelijker te drogen wat gunstig is voor het productieproces.

terras in thermowood

 

Mechanische eigenschappen

Door het verhittingsproces wordt thermohout wat brosser van structuur. Het heeft een lagere buigsterkte en breuksterkte dan niet-hittebehandeld hout. Thermowood zal om deze reden minder snel toegepast worden voor speeltoestellen of andere buitentoepassingen die onderhevig zijn aan trek- en buigkrachten. Voor gevelbekleding is thermowood (met classificatie D of D+) juist wél geschikt omdat het hout goed bestand is tegen vocht en bij correcte montage aan de gevel niet onderhevig is aan buigspanningen.

 

Offertes voor thermowood ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw terras, tuinafsluiting, ... in thermowood. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen