Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Thermowood.be Online informatie over de realisaties en
toepassingen van thermisch gehard hout.
header image
Thermowood.be

Geïmpregneerd hout als alternatief voor thermowood

Er zijn twee manieren waarop hout verduurzaamd kan worden: door hittebehandeling (thermische modificatie) en door chemische behandeling (chemische modificatie). Geïmpregneerd hout is chemisch behandeld en een stuk goedkoper dan thermowood. Meer over geïmpregneerd hout en het verschil met thermowood lees je in dit artikel.

 

 

Wat is geïmpregneerd hout?

Geïmpregneerd hout is naaldhout dat op chemische wijze is verduurzaamd. Het hout wordt in een grote impregneerketel vacuüm getrokken waarna een impregneermiddel wordt toegevoegd.

Dat middel maakt het hout bestand tegen schimmels, bacteriën en insecten die houtrot veroorzaken.

Door de onderdruk in de ketel trekt de vloeistof goed in het hout en raken de houtcellen verzadigd. Na het impregneerproces plaatst men het hout in een andere ketel waar het enige tijd verwarmd wordt. Dat zorgt ervoor dat de impregneervloeistof goed fixeert in het hout.

Enkele veel voorkomende toepassingen met geïmpregneerd hout: Tuinpalen, schuttingen, poorten, hekwerk, carports, speeltoestellen, blokhutten, tuinhuisjes, pergola’s, tuinmeubilair, …

Een nieuw terras, tuinafsluiting, poort,.. laten plaatsen in geïmpregneerd hout?
✓ Vraag gratis prijzen en advies aan bij erkende vakmannen uit jouw regio.

 

 

Voor- en nadelen t.o.v. thermowood opgesomd

+   Goedkoper dan hardhout en thermowood
+   Betere buig- en treksterkte
+   Goede resistentie tegen houtaantasting door insecten

–   Minder lange levensduur dan thermowood (10-15 jaar t.o.v. 15-25 jaar)
–   Minder milieuvriendelijk (door behandeling met chemicaliën)
–   Geïmpregneerd hout kan tijdelijk vlekken vertonen (groene vlekken of zoutvlekken door het impregneermiddel). Deze verkleuring verdwijnt langzaam onder invloed van zonlicht.

 

 

Prijsverschil geïmpregneerd hout en thermowood

Geïmpregneerd hout is ongeveer tweemaal zo goedkoop als thermowood. Zo kosten terrasplanken van geïmpregneerd hout gemiddeld €20 tot €25 per m². Voor thermowood planken betaal je zo’n €40 tot €45 per m². Ondanks de minder lange levensduur kan het dus soms aantrekkelijk zijn om te kiezen voor geïmpregneerd hout in plaats van thermowood.

Wil je werken laten uitvoeren met geïmpregneerd hout en ben je benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie en wensen?
✓ Vraag hier vrijblijvend prijzen en advies aan bij erkende vakmannen uit jouw regio.

 

geimpregneerd hout terras

 

Levensduur geïmpregneerd hout

De levensduur van geïmpregneerd hout bedraagt ongeveer tien tot vijftien jaar en is vooral afhankelijk van de houtsoort en de mate van vochtbelasting. Zo zal een grenen tuinscherm dat direct in contact staat met grondvocht een kortere levensduur hebben dan een tuinscherm dat boven de grond is gemonteerd, bijvoorbeeld op een betonplaat. Het hout kan dan namelijk op natuurlijke manier uitdrogen.

Geïmpregneerd hout heeft een minder lange levensduur dan thermowood (klasse D), maar is wel een stuk goedkoper en beter bestand tegen buigspanningen. Vandaar dat er wél geschroefde tuinschermen bestaan van geïmpregneerd hout en hardhout maar niet van thermowood.

Geïmpregneerd hout verven of beitsen? Door het impregneringsproces is het hout beschermd tegen invloeden waardoor extra behandeling in principe niet nodig is. Onder invloed van het weer en licht kan er wel verkleuring optreden. Om dat te voorkomen kan je het hout wel met speciale oliën behandelen.

 

 

Welke houtsoorten worden gebruikt?

Geïmpregneerd hout, vaak ook tuinhout genoemd, is net als thermowood nagenoeg altijd afkomstig uit Noord-Europa (Scandinavië) of Midden-Europa. Vuren en grenen zijn de meest gebruikte naaldhoutsoorten. Het hout is volop beschikbaar omdat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen (PEFC en FSC gecertificeerd). Voor iedere boom die wordt omgezaagd wordt er weer een nieuwe terug aangeplant waardoor er geen totale ontbossing ontstaat.

Onbehandeld zijn deze snelgroeiende houtsoorten niet geschikt voor buitengebruik en zijn ze niet duurzaam. Door chemische verduurzaming (impregneren) wordt de levensduur van het hout verdrievoudigd (van vijf tot vijftien jaar).

 

beton met geimpregneerd hout

 

Invloed op het milieu

Tegenwoordig zijn de chemische stoffen waarmee hout geïmpregneerd wordt veel minder schadelijk voor het milieu dan dat vroeger het geval was.

Schadelijke koper-chroom-arseenverbindingen mogen volgens de Europese Unie dan ook niet meer gebruikt worden. Hoe dan ook, geïmpregneerd hout behandelen gebeurt met chemicaliën. Vaak blijft het ook onduidelijk wat er met die stoffen gebeurt wanneer het hout in een later stadium verbrand wordt.

Is geïmpregneerd hout giftig? Zeker niet! Sommige studies tonen wel aan dat je beter geen geïmpregneerd hout voor speeltoestellen kan gebruiken omdat dat schadelijk kan zijn voor kinderen die met hun handen contact maken met het houtoppervlak. Andere onderzoeken spreken dat net tegen.

In vergelijking met geïmpregneerd hout is thermowood wel volledig vrij van chemicaliën. Tijdens de productie van thermowood wordt alleen hete stoom gebruikt om het hout de verduurzamen. Het is dus met zekerheid niet schadelijk voor de gezondheid of het milieu.

 

 

Geïmpregneerd hout of thermohout kiezen?

Welke soort hout je het best kiest hangt af van de toepassing en de gewenste levensduur. Wanneer je bijvoorbeeld een beperkt budget hebt, kan je ervoor kiezen om een terras aan te leggen van geïmpregneerde vlonderplanken. Een dergelijk terras gaat minder lang mee dan een terras in thermowood maar kost wel heel wat minder. Hetzelfde geldt voor een houten tuinhuisje of carport.

Geschroefde houten tuinschermen zijn alleen verkrijgbaar in geïmpregneerd hout of hardhout. Heb je een wat ruimer budget en vind je de levensduur en het milieuaspect belangrijk, dan kies je best voor thermowood. Je bent dan verzekerd van een lange levensduur en het feit dat er geen schadelijke chemicaliën kunnen vrijkomen uit het hout.

Wat betreft gevelbekleding heb je weinig keuze: thermohout of hardhout. Geïmpregneerd hout is voor geveltoepassingen niet geschikt omdat het niet duurzaam genoeg is en de kosten op lange termijn te hoog zouden uitvallen.

 

 

Offertes voor thermowood ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw terras, tuinafsluiting, ... in thermowood. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen