Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Thermowood.be Online informatie over de realisaties en
toepassingen van thermisch gehard hout.
header image
Thermowood.be

Thermowood planken

De mogelijkheden met thermowood planken zijn enorm ruim. Ze zijn niet alleen mogelijk in verschillende uitvoeringen en maten, je kan ze ook op verschillende manieren toepassen. Als gevelbekleding, als terrasplanken, … Alles over de mogelijkheden van thermowood planken en de prijzen lees je in dit artikel.

Ga snel naar: ToepassingenUitvoeringenLevensduurOnderhoud

 

 

Thermowood planken prijzen

Thermowood planken worden gemaakt via een proces van hittebehandeling. Hout dat van nature niet duurzaam is en ongeschikt is voor buitengebruik wordt tijdens het proces langdurig verhit in een speciale oven. Het voordien minder duurzame zachthout wordt zo omgevormd tot een duurzaam, stabiel en kwaliteitsvol hout, geschikt voor verschillende toepassingen.

Thermowood is niet alleen ecologisch en duurzaam, het is ook goedkoper in vergelijking met geïmpregneerd hout of composiet, 2 andere populaire houtsoorten.

 

HoutsoortGemiddelde prijs per m²
Thermowood planken €35 à €60 per m²
Geïmpregneerde planken€50 à €150 per m²
Composiet planken €70 à €125 per m²
Benieuwd naar advies en een prijs op maat voor gevelbekleding, een terras, tuinafsluiting, ... in thermowood of een andere houtsoort? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

thermowood planken afmetingen

 

Toepassingen van thermowoodplanken

Thermowood is zowel geschikt voor binnen- als buitengebruik. Dankzij het behandelingsproces is het hout duurzamer, sterker en beter beschermd tegen vocht, krimping en uitzetting. Geen verrassing dus dat thermowood vooral gebruikt wordt voor buitentoepassingen. Erg populair is de thermowood gevelbekleding en de terrasplanken en tuinschermen in thermowood.

 

Toepassing thermowood plankenGemiddelde prijs per m²
Thermowood gevelplanken€30 tot €55 per m²
Thermowood terrasplanken€40 à €45 per m²
Thermowood planken voor omheiningen€40 en €60 per m²
Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende vakmannen via de offertepagina.

 

1. Thermowood gevelplanken

Wil je jouw woning, tuinhuis, poolhouse, … een warme en natuurlijke uitstraling geven? Dan is houten gevelbekleding de ideale keuze. Vaak kiezen mensen voor hardhout, maar eigenlijk is dat omwille van ecologische redenen niet aan te raden.

Wanneer je een milieubewuste keuze wil maken en liever geen tropisch hardhout gebruikt, is thermowood gevelbekleding een perfect alternatief. Het heeft dezelfde looks en duurzaamheid als hardhout, maar niet de ecologische nadelen. Bovendien vraagt thermowood weinig tot geen onderhoud en is het erg bestand tegen vocht, insecten en houtrot.

Richtprijs thermowood gevelbekleding: €30 tot €55 per m² (afhankelijk van de uitvoering van de gevelplanken) 
» Vraag advies en prijzen op maat aan via de offertepagina

 

 

2. Thermowood terrasplanken

Ook hier is thermowood terrasbeplanking een ecologisch betere keuze dan terrasplanken in een andere houtsoort. Thermowood terrasplanken hebben doorgaans een fijne tot matige nerf en kunnen ook kwasten vertonen.

Thermowood is erg vormvast en goed bestand tegen vocht maar is wel gevoeliger voor buigbelasting. Bij een terras in thermowood is een stabiele fundering dan ook van groot belang om te voorkomen dat de planken doorbuigen.

Net zoals bij andere houtsoorten is er ook bij een thermowood terras voldoende afwatering nodig om mos- en algenvorming en zo gladheid te voorkomen. Het is daarom belangrijk om het terras geregeld te reinigen. Tip: een thermowood terras met groeven zorgt niet noodzakelijk voor minder gladheid. Vocht en vuil kunnen zich in de groeven ophopen en zo ook mos- en algenvorming veroorzaken. De groeven hebben dus alleen een anti-slip werking als ze voldoende schoon gehouden worden.

Richtprijs thermowood terrasplanken: €40 à €45 per m²
» Vraag advies en prijzen op maat aan via de offertepagina

 

 

3. Thermowood planken voor omheiningen

Het grote voordeel van een houten tuinafsluiting is dat het past bij zowel moderne als klassiekere woningen. Ze zijn doorgaans ook volledig afgesloten waardoor ze optimale privacy bieden.

Bij tuinafsluitingen is de gekozen houtsoort cruciaal voor de levensduur ervan. Een houten omheining krijgt het dan ook zwaar te verduren door allerlei weersomstandigheden. Kiezen voor een stevige houtsoort is dan ook een must. Composiet en hardhout zijn populaire houtsoorten voor afsluitingen, maar zijn vrij duur en minder milieuvriendelijk. Zeker als je ze vergelijkt met thermowood.

Een afsluiting in thermowood is sterk, duurzaam én goedkoper en milieuvriendelijker in vergelijking met andere houtsoorten, wat het dus een ideale keuze maakt.

Richtprijs thermowood planken voor omheiningen: €40 à €60 per m²
» Vraag advies en prijzen op maat aan via de offertepagina

 

thermowood planken

 

Mogelijke uitvoeringen

Thermowood planken zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Elke uitvoering heeft daarbij zijn eigen specifieke eigenschappen (dikte, hoogte, afschuining, …) waardoor je telkens totaal verschillende effecten kan creëren.

Als constructiemateriaal is thermowood beschikbaar in de vorm van kepers, thermowood balken, thermowood latten en planken. Verder zijn er verschillende uitvoeringen beschikbaar, afhankelijk van de toepassing:

 

1. Thermowood als gevelbekleding

Thermowood gevelplanken zijn beschikbaar in verschillende profielen. Enkele voorbeelden: enkel en dubbel blokprofiel, planchetten, sidings, z-profiel, …

Bij een enkel blokprofiel heeft elke plank een schuine bovenzijde en rechte onderzijde. Het schuine gedeelte van de onderkant volgt daarbij direct en zonder voeg op de rechte zijde van de bovenkant. Bij een dubbel blokprofiel bestaat elke plank steeds uit 2 blokjes. Ook hier heeft elk blokje een rechte onderkant en schuine bovenkant.

Planchetten worden gekenmerkt door hun tandgroef (v-groef of visbek groef) die zorgt voor een mooie aaneensluiting van de verschillende planken. Sidings hebben dan weer een licht afschuining, ideaal voor de afwatering, en een uitsparing onderaan voor een mooie overlapping van de verschillende planken.

Bij planken met een Z-profiel overlappen de verschillende planken elkaar perfect zonder groef tussen de latten. Je krijgt zo het effect van allemaal aparte latten, terwijl het toch gaat om een gesloten systeem.

 

 

2. Thermowood als terrasplank

Thermowood terrasplanken kunnen vlak of gegroefd uitgevoerd worden. Vlakke thermowood terrasplanken zijn egaal en zacht afgewerkt. Bij de gegroefde uitvoering vertonen de planken (kleine) nerven.

Deze gegroefde uitvoering wordt meestal gekozen omwille van de anti-slip werking van de groeven. We haalden het al eerder aan. Opdat de groeven daadwerkelijk een anti-slip werking hebben, moeten de terrasplanken geregeld schoon gemaakt worden. Zo niet kunnen vocht en vuil zich in de groeven ophopen en zo ook mos- en algenvorming, en dus gladheid, veroorzaken.

 

 

3. Thermowood als omheining

Thermowood tuinschermen worden meestal uitgevoerd in rabatsystemen. Een systeem waarbij tand- en groefplanken tussen bijhorende gleufpalen in hout, aluminium of beton worden geplaatst. Het blokhut profiel van de planken zorgt ervoor dat ze mooi in elkaar passen en 1 mooi geheel vormen. Er zijn planken met een dikte van 18mm, 20mm of 28mm beschikbaar.

Je kan verder ook kiezen voor schermen met een dubbel blokprofiel of zogenaamde ‘design’ thermowood tuinschermen. Bij dat laatste worden er in de standaard tand-groefplanken (van bijvoorbeeld 15cm hoog) lijnen gefreesd om de x-aantal centimeter. Zo krijg je het effect van smalle, aparte latjes terwijl je toch de stevigheid hebt van volle planken met een degelijke hoogte.

Interesse in gevelbekleding, een terras, omheining, … in thermowood en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw mogelijkheden en wensen? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen via de offertepagina

 

 

Levensduur thermowood planken

De levensduur van thermowood planken is vooral afhankelijk van het soort hout dat behandeld werd en externe invloeden zoals het weer of de mate van belasting (bvb. het belopen van terrasplanken).

Verder speelt ook de duurzaamheidsklasse een rol. Thermowood is namelijk beschikbaar in 3 classificties: thermo-S, thermo-D en thermo-D+. Het verschil tussen deze 3 wordt bepaald door de gebruikte houtsoort, de temperatuur waarmee het hout verhit werd en de tijdsduur van de verhitting. Thermo-D(+) hout is kwalitatief gezien het best en het meest geschikt voor buitentoepassingen. Lees er hier meer over.

 

Wat met het onderhoud?

Thermowood heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Na verloop van tijd zal het hout wel vergrijzen, maar meestal wordt dit als mooi beschouwd en wil men er niets aan veranderen.

Op zich vraagt de vergrijzing dus geen behandeling maar indien je het toch wil vermijden, kan je de thermowood planken behandelen met een olie, beits of verf. Lees er hier meer over.

Bij standaard vervuiling volstaat het om de planken te reiniging met water (en neutrale zeep).

 

 

Offertes voor thermowood ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw terras, tuinafsluiting, ... in thermowood. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen