Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Thermowood.be Online informatie over de realisaties en
toepassingen van thermisch gehard hout.
header image
Thermowood.be

Thermowood sidings

Zoek je een duurzame gevelbekleding voor je woning, tuinhuis, she-shed of poolhouse? Dan maak je met thermowood sidings een goede keuze. De troeven? Thermisch behandeld hout is puur ecologisch, duurzaam, stabiel en vormvast. Bovendien oogt het stijlvol. In dit artikel zoomen we in op de verschillende uitvoeringen voor thermowood sidings. Je krijgt ook telkens een prijsindicatie.

Ga snel naar: uitvoeringen en prijzenonderhoudalternatieven thermowood sidings

 

Soorten thermowood sidings

Thermowood of thermohout is hout dat een hitte- of stoombehandeling ondergaat. Dit procedé wijzigt de celstructuur en het vochtpercentage van het hout. Zo krijgt het een langere levensduur. Wat thermohout geschikt maakt als duurzame gevelbekleding. En een volwaardig alternatief voor tropisch hardhout. Thermowood sidings geven je gevel ook een warme, natuurlijke en elegante look.

De meeste thermohoutsoorten zijn snelgroeiende Europese naaldboomhoutsoorten. Veelgebruikt zijn onder meer: populieren, essen en dennenhout. Door de thermische behandeling zijn ze vormvast, quasi onderhoudsvrij en bestand tegen houtrot en insecten. Bovendien nemen ze nagenoeg geen vocht op.

 

Mogelijke uitvoeringen en prijzen

Je kan thermowood sidings in verschillende uitvoeringen (laten) plaatsen. Naargelang je persoonlijke smaak krijgt je gevel een typisch landelijke of een eerder strakke en moderne uitstraling.

 

1. Planchet

De musbek of visbek tandgroef verbinding (V-groef) zorgt ervoor dat planchetten naadloos op elkaar aansluiten. Er ontstaat zo een 100 % gesloten verbinding. Die zelfs als de planchetten bijvoorbeeld door grote droogte lichtjes krimpen, stabiel blijft. En ook vocht krijgt nagenoeg geen kans om binnen te dringen. Een veelgebruikte houtsoort voor deze uitvoering is dennenhout die dankzij de thermische behandeling tot duurzaamheidsklasse 1-2 behoort. De typische ‘knopen’ in het dennenhout geven je gevel bovendien een warme en levendige uitstraling.

Prijs: tussen 30 en 60 euro per m² (incl. btw, plaatsing niet inbegrepen). Bestel thermowood sidings of ontvang offertes op maat om ze te laten plaatsen via onze offertepagina.

thermowood-sidings-planchet

 

2. Blokprofiel (enkel / dubbel / trippel)

Typerend is het unieke diepte-schaduweffect dat gecreëerd wordt door de verschillen in dikte van het hout. Het blokprofiel ontstaat daarbij door de afschuining van een dikker gedeelte naar een smaller gedeelte. De overlapping van de planken zorgt voor een 100 % gesloten systeem. Zelfs wanneer het hout door droogte kan krimpen ontstaan er geen zichtbare openingen of spleten. De afgeschuinde bovenzijde zorgt voor een perfecte afwatering. Ook kan er daardoor geen vocht achter het hout terechtkomen.

Bij een enkel blokprofiel is ieder ‘blokje’ een afzonderlijke plank. Andere uitvoeringen zijn het dubbel en trippel blokprofiel. Het dubbel blokmotief laat zich dubbel zo snel plaatsen dan een enkel blokprofiel en dankt zijn populariteit aan zijn luxueuze uitstraling. Ook het trippel blokmotief laat zich snel plaatsen en dat scheelt zeker qua prijs in vergelijking met het enkel en het dubbel profiel. Ook verschillend met de enkel en de dubbel variant is dat je deze uitvoering horizontaal en verticaal kan plaatsen.

Prijs: tussen 35 en 60 euro per m² (incl. btw, plaatsing niet inbegrepen). Bestel thermowood sidings of ontvang offertes op maat om ze te laten plaatsen via onze offertepagina.

thermowood-sidings-blokprofiel

 

3. Parallellogram – Latten

Deze moderne, creatieve gevelbekleding kent een opmars de laatste jaren. Door de afgeschuinde bovenzijde worden parallellogram sidings doorgaans horizontaal geplaatst. Hoewel een verticale plaatsing zeker mogelijk is en een speelser effect creëert. Bij rechthoekige latten bepalen de dikte en breedte van het hout het uitzicht van je gevel.

In beide gevallen wordt gewerkt met een voeg tussen de planken in combinatie met een vochtenwerende doek. Deze beschermt de achterliggende structuur en maakt het geheel ondoorzichtig. Door de voeg breder of smaller te maken ontstaat alvast een creatief en speels schaduweffect. De prijs per m² van dit open lattensysteem ligt bovendien lager dan een gesloten verbinding.

Prijs: tussen 25 en 70 euro per (incl. btw, plaatsing niet inbegrepen). Bestel thermowood sidings of ontvang offertes op maat om ze te laten plaatsen via onze offertepagina.

thermowood-sidings-latten

 

4. Zweeds rabat

Horizontale gevelbekleding. Het principe: de bovenste plank overlapt enkele centimeters de onderste plank. Zo ontstaat een quasi perfect afwateringssysteem. Vaak is aan de dikste zijde onderaan aan de achterkant een kleine uitsparing uitgefreesd. Daarin past dan de bovenkant van de volgende plank. Daardoor ontstaat een gesloten verbinding die verhindert dat vocht achter de planken kan doordringen.

Met Zweeds rabat of bevel sidings als gevelbekleding creëer je alvast die typisch landelijke uitstraling voor je woning.

Prijs: tussen 25 en 40 euro per (incl. btw, plaatsing niet inbegrepen). Bestel thermowood sidings of ontvang offertes op maat om ze te laten plaatsen via onze offertepagina.

thermowood-sidings-zweeds-rabat

 

Onderhoud thermowood sidings

Door de stoombehandeling verdwijnt de voedingsbodem voor bacterieën en schimmels. Thermowood sidings gaan bijgevolg tientallen jaren onderhoudsvrij mee.

De mooie, warme, bruine tint die ontstaat door de stoombehandeling verdwijnt wel in de loop van de tijd en het hout zal beginnen vergrijzen. Wil je graag de originele kleur van de sidings behouden? Het hout vernissen, beitsen of oliën volstaat. Een beschermende buitenbeits op terpentinebasis zorgt dat het hout minder snel uitdroogt bij hogere temperaturen. Een milieuvriendelijkere variant hierop is een verf op lijnzaadbasis. Met een olie met uv-bescherming voorkom je naast vergrijzing de vorming van mossen en algen. Al volstaat natuurlijk ook een mosdodend middel. Door het hout te behandelen met een olie zal het houtoppervlak ook minder snel scheurtjes en barstjes vertonen.

 

Gemiddelde levensduur thermowood sidings? 15 à 25 jaar.

 

 

Alternatieven voor thermowood sidings

Naast thermowood vind je sidings in heel wat andere materialen, zoals:

 

  • Pvc of kunststof sidings

    Sidings in pvc/kunststof zijn onderhoudsvrij en budgetvriendelijk. Ze zijn verkrijgbaar in diverse materiaal-imitaties, waaronder hout en metaal.

    Prijs: 40 à 60 euro per m² (incl. btw, plaatsing niet inbegrepen). Ontvang offertes op maat

 

  • Composiet sidings

    Sidings in composiet zijn onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Dit materiaal is een combinatie van kunststof met houtvezels, bamboevezels of kunststof. Het is verkrijgbaar in lange, smalle stroken of grotere gevelpanelen.

    Prijs: 45 à 60 euro per m² (incl. btw, plaatsing niet inbegrepen). Ontvang offertes op maat

 

  • Hardhouten sidings

    Deze zijn een waardig alternatief voor een alternatief voor thermowood sidings. Bekende soorten zijn padouk en merbau.

    Prijs: 50 à 150 euro per m² (incl. btw, plaatsing niet inbegrepen). Ontvang offertes maat

 

thermowood sidings

 

Conclusie: thermowood sidings (laten) plaatsen?

Thermowood sidings worden bevestigd aan een lichte houten of aluminium draagstructuur. Daarmee creëer je een luchtspouw die de gevel ventileert en temperatuurschommelingen in de gevel opvangt. Ook beschermt deze luchtspouw de draagstructuur en de sidings zelf tegen diverse weersinvloeden. De thermowood sidings zelf bevestig je aan deze draagstructuur bij voorkeur met fijne inox nagels in combinatie met PU-lijm, houtlijm of siliconenlijm. Reden? Metalen nagels kunnen roesten en voor zwarte vlekken zorgen op het hout. Met inox nagels vermijd je dat. De lijm op haar beurt zorgt voor een optimale fixatie van de sidings op de draagstructuur.

 

Voor het plaatsen van thermowood sidings doe je toch best beroep op de kennis en ervaring van een professionele vakman. Hij kan je stalen tonen en helpen bij je materiaal- en uitvoeringskeuze. Tot slot zorgt hij voor een correcte plaatsing. Het loont alvast om vakmannen onderling te vergelijken: prijzen, werkwijze enzovoort. Op die manier bekom je het ideale voorstel voor jouw droomgevel. Vraag gerust vrijblijvende offertes via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor thermowood ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw terras, tuinafsluiting, ... in thermowood. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen