Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Thermowood.be Online informatie over de realisaties en
toepassingen van thermisch gehard hout.
header image
Thermowood.be

Thermo ayous: eigenschappen & prijzen

Voor buitentoepassingen met hout wordt vaak gebruikt gemaakt van hardhout, omdat dit erg duurzaam is. Maar wist je dat thermowood ayous een even goede en zelfs goedkopere optie is? Dankzij een speciale techniek is dit zachthout bestand tegen de weersinvloeden. In dit artikel ontdek je meer over de eigenschappen, prijzen, plaatsing en toepassingen van thermo ayous.

 

thermowood ayous Wat is thermowood ayous precies?

Thermowood ayous is een tropische zachthoutsoort die dezelfde duurzaamheid heeft verkregen als tropische hardhoutsoorten (padouk, afromosia, afzelia,…). Thermo ayous is een goedkoper alternatief voor tropisch hardhout, dat de laatste jaren schaarser en daarom erg duur geworden is.

Het mag dan ook niet verbazen dat thermo ayous – en thermowood in het algemeen – enorm aan populariteit aan het winnen is. Ayous is een witte soort loofboom die afkomstig is uit West-Afrika. Het is de meer commerciële naam voor Triplochiton scleroxylon K. Schum.

 

Van nature is dit geen duurzame houtsoort. Omdat ayous een open celstructuur heeft, kan het echter perfect thermisch verduurzaamd worden door middel van een behandeling met stoom of hitte. Het hout wordt tot wel 215° Celsius verwarmd. Op die manier is thermowood ayous beter bestand tegen vocht en zal het tientallen jaren onderhoudsvrij blijven.

Wil je werken laten uitvoeren met thermowood ayous? Via onze online offerteservice kan je in contact komen met verschillende vakmannen en prijsoffertes op maat ontvangen. Op die manier kan je gemakkelijk prijzen vergelijken en het beste voorstel kiezen. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend. Klik hier om offertes aan te vragen.

 

Eigenschappen van ayous thermowood

Ayous thermo ziet er in feite hetzelfde uit als tropisch hardhout: het heeft dezelfde zachte, onopvallende structuur met patronen van lange lijnen. Het hout is mooi glad en bezit, in tegenstelling tot grenen thermowood, geen ‘knopen’ (fouten in de houtstructuur).

Nadat ayous hout is behandeld, heeft het een mooie bruine en warme uitstraling. Niet zo lang daarna verandert het hout in een goudgele kleur, om dan geleidelijk aan egaal te vergrijzen (net zoals tropisch hardhout). Wil je de oorspronkelijke kleur liever behouden? Dan kan je het hout eventueel behandelen met beits of vernis. Hieronder volgen nog enkele andere specificaties van ayous thermowood:

 • Ayous thermowood heeft een goede isolerende werking (0,09 W/mK)
 • Het hout zal nauwelijks krimpen of uitzetten; de vormstabiliteit is groot
 • Het hout wordt op een ecologisch verantwoorde manier behandeld, zonder toevoeging van chemicaliën of bijtende zuren
 • Thermo ayous behoort tot duurzaamheidsklasse 1-2 (zelfde levensduur als hardhout)
 • Het materiaal heeft een lage volumieke massa, wat handig is bij gevelbekleding
 • Ayous thermowood is gemakkelijk te bewerken, zowel machinaal als met de hand (dankzij de egale structuur)
 • Geen risico op scheuren of verrotting

 

thermo ayous

 

Voor welke toepassingen is thermo ayous geschikt?

Thermo ayous kent een heleboel mogelijke toepassingen. Dankzij de grote vormstabiliteit en weerstand tegen vocht leent dit hout zich bijvoorbeeld perfect als gevelbekleding. Ook andere buitenconstructies, zoals een tuinhuis of terras, zijn perfect mogelijk met thermo ayous.

Daarnaast is deze houtsoort ook erg geschikt voor binnentoepassingen. Ayous is immers mooi glad te bewerken. Denk maar aan allerlei binnenschrijnwerk zoal binnendeuren, meubelen, wanden, kozijnen, kaderlijsten of zelfs sauna’s.

 

Thermo ayous prijs

Hoeveel kost thermo ayous nu eigenlijk? Exacte prijzen meegeven is moeilijk, omdat de prijs grotendeels afhangt van de oppervlakte en het soort toepassing. Over het algemeen mag je ongeveer uitgaan van een prijs tussen de 45 en 70 euro per vierkante meter. Deze prijs is inclusief BTW, maar exclusief plaatsing. De plaatsingskosten hangen niet alleen af van de toepassing; de kosten kunnen ook sterk verschillen van vakman tot vakman. Op de offertepagina kan je offertes op maat aanvragen bij verschillende specialisten en zo prijzen vergelijken.

 

Ayous thermowood plaatsen

Thermowood ayous planken zijn trouwens in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Zo zijn de latten beschikbaar in verschillende breedtes, al dan niet voor verticale of horizontale plaatsing met open voegen. Eveneens kan je kiezen voor een gesloten systeem met dubbel blokprofiel.

Wat de plaatsing betreft, gebruikt men doorgaans een combinatie van lijm en spijkers/schroeven. Nagels dringen goed door in het materiaal, maar bieden niet voldoende stevigheid. Daarom wordt ook houtlijm, siliconenlijm of PU-lijm aangebracht op de structuur achter het hout.

Bovendien zijn inox nagels aangewezen om het hout aan te brengen. Deze zijn roestvrij, zodat je geen last zult krijgen van zwarte vlekken ten gevolge van roestend metaal. In ieder geval laat je de montage van thermo ayous best over aan een vakman. Die heeft de nodige ervaring om het werk vlot en foutloos uit te voeren. Ontvang gratis offertes van van betrouwbare vakmannen in de buurt.

 

ayous thermowood

 

 

Offertes voor thermowood ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw terras, tuinafsluiting, ... in thermowood. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen