Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Thermowood.be Online informatie over de realisaties en
toepassingen van thermisch gehard hout.
header image
Thermowood.be

Thermowood gevelbekleding: Info & Inspiratie

Thermowood is vanwege zijn duurzame eigenschappen erg geschikt als gevelbekleding. Het is goed bestand tegen vocht, vormvast en wordt op milieuvriendelijke wijze geproduceerd. Door zijn duurzame eigenschappen en lage kostprijs is thermowood gevelbekleding een goed alternatief voor hardhout. Alles over onder meer de eigenschappen, prijs en mogelijkheden ontdek je hier.

 

Waarom een Thermowood gevel?

Gevelbekleding moet aan 2 voorwaarden voldoen: Het moet bestand zijn tegen vocht en temperatuurschommelingen. Thermowood is erg vormvast en neemt nagenoeg geen vocht op waardoor het aan deze eisen beantwoordt.

Het kan ook onbehandeld toegepast worden en vereist geen verder onderhoud. Door zijn verduurzamingsproces is het bovendien bestand tegen houtrot en insecten.

Wel zal thermowood na een tijdje vergrijzen. Zeker wanneer dat vergrijzingsproces op egale manier verloopt hoeft dat geen nadeel te zijn. Veel mensen kiezer er zelfs voor om het hout te laten vergrijzen. Wil je dat liever niet, dan kan je het hout beitsen of oliën met een daarvoor geschikt middel.

Een andere voordeel van thermowood is natuurlijk de uitstraling. Thermowood is een houtsoort en hout is, gezien zijn warme, natuurlijke en elegante look, erg populair in woningbouw.

 

Prijs thermowood gevelbekleding

De prijs van Thermowood gevelbekleding is erg interessant. Zeker wanneer je het vergelijkt met houtsoorten die een gelijkwaardige duurzaamheid hebben zoals tropisch hardhout. Voor thermowood gevelbekleding betaal je gemiddeld €30 à €55 per vierkante meter.

⇒ TIP: Vraag offertes aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook termijnen, werkwijzen, … vergelijken. Zo kies je het voorstel dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor thermowood gevelbekleding bij professionele vakmannen kan via de offertepagina.

 

gevel thermowood voorbeeld

 

Soorten thermowood gevelbekleding

Er zijn meerdere soorten thermowood verkrijgbaar. Veelgebruikte houtsoorten zijn: populieren, essen en dennenhout. Deze houtsoorten hebben een mooie warme kleur die door het verhittingsproces, eigen aan thermowood, nog eens benadrukt wordt. Hoe hoger de temperatuur tijdens het verduurzamen, des te donkerder de kleur van het hout.

Alhoewel het verhittingsproces in grote lijnen op dezelfde manier verloopt, hebben fabrikanten toch elk hun eigen methode van verhitten. Ook de afwerking van de latten verschilt per fabrikant. Veel thermohout komt uit Finland maar er zijn nog een aantal andere Europese producenten in Frankrijk, Nederland en Duitsland.

 

Mogelijke uitvoeringen

Thermowood planken voor de gevel zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Een aantal voorbeelden van courante soorten:

  •  Plachetten met tand en groef
  • Bevel sidings (ook wel Zweeds rabat genoemd, zie bovenstaande foto)
  • Latten met open op gesloten voeg
  • Parallellogram
  • Blokprofiel (enkel / dubbel / triple)

 

voorbeeld gevel thermowood

 

Thermowood gevelbekleding: Levensduur & Milieu

De levensduur van thermowood kan je vergelijken met dat van hardhout. Afhankelijk van het soort thermowood komt dit bij normale omstandigheden neer op 25 jaar en ouder.

Een van de belangrijkste troeven van thermowood is de geringe ecologische voetafdruk. Het hout is afkomstig uit Europese bossen die onder nauw toezicht staan. Er hoeven dus geen bomen in tropische gebieden gekapt te worden, wat tot minder ontbossing leidt.

Een ander belangrijk aspect is de productiewijze van thermowood zelf. Bij het verduurzamen van het hout worden géén chemicaliën gebruikt zoals bijvoorbeeld bij geïmpregneerd hout wél het geval is. Thermohout is daardoor perfect recycleerbaar.

 

Thermowood gevelbekleding verven

Thermowood hoef je niet noodzakelijk te schilderen. Het aanbrengen van niet-filmvormende beits of olie is wel aangeraden wanneer je vergrijzing van het hout wil tegengaan. In de handel zijn er voldoende geschikte verfsystemen beschikbaar.

Je kiest daarbij best voor een verfsysteem op terpentinebasis. Thermowood neemt immers nagenoeg geen vocht op en een acrylbeits (op waterbasis) zal daardoor minder makkelijk in het hout trekken dan een beits op terpentinebasis.

Het voordeel van een niet filmvormende verf is dat het na verloop van een aantal jaar niet zal schilferen. Hoe donkerder de kleur beits (roodbruine tinten), hoe sterker de bescherming tegen ultraviolette straling.

Een transparante beits is niet aan te raden omdat deze nauwelijks het uv-licht filtert. Je zal het beitsen van de gevel dan na een aantal jaar moeten herhalen omdat het houtoppervlak onder invloed van de zon zal verkleuren.

 

Offertes voor thermowood ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw terras, tuinafsluiting, ... in thermowood. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen