Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Thermowood.be Online informatie over de realisaties en
toepassingen van thermisch gehard hout.
header image
Thermowood.be

Thermowood behandelen: werkwijze en geschikte producten

Thermowood moet je onder normale omstandigheden niet behandelen. Toch kan het door blootstelling aan de zon op termijn wel vergrijzen. Als je dit wil voorkomen, kan je het hout behandelen met een speciale verf. Ontdek hier de werkwijze en geschikte producten.

Thermowood plaatsen? Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

Waarom moet je thermowood behandelen?

Wanneer je thermowood niet behandelt, zal het onder invloed van zonlicht na enkele maanden gaan vergrijzen. Voor veel mensen is dit geen probleem. Ze vinden de grijze patina van thermowood terrasplanken juist mooi. Zeker wanneer het hout egaal verkleurd is. Op plaatsen waar het hout minder intensief is blootgesteld aan zonlicht, bijvoorbeeld onder een balkon, zal het vergrijzingsproces minder snel verlopen. Hierdoor kunnen plaatselijk kleurverschillen ontstaan. Met een gepigmenteerde beits of olie kun je dit soort kleurverschillen voorkomen of maskeren maar in principe is dit niet noodzakelijk omdat de kwaliteit van het hout niet door vergrijzing achteruit gaat. Zonder behandeling zullen er wel wat eerder oppervlakkige scheurtjes en barstjes in het hout gaan ontstaan.

Thermowood behandelen met lakverf

 

 

1) Behandeling met beits of olie

Thermowood kun je het beste behandelen met een niet-filmvormend verfsysteem zoals een goede buitenbeits of olie. Om vergrijzing tegen te gaan is het aan te raden om een gepigmenteerde beits of olie met uv-beschermer te gebruiken. Deze materialen trekken goed in het hout en geven over het algemeen het beste resultaat. Nadeel is wel dat je de behandeling periodiek zult moeten herhalen omdat vergrijzing nooit helemaal te voorkomen is. Houd er rekening mee dat thermowood minder snel vocht opneemt dan bijvoorbeeld hardhout waardoor een acrylbeits meer tijd nodig heeft om in het hout te trekken.

 

Terpentine of acryl?

Voor buitengebruik kies je voor het verven van thermowood het beste een goede buitenbeits op terpentinebasis. Het dringt goed door tot in de poriën van het hout en droogt ook bij wat hogere temperaturen niet snel uit. Acrylbeits kan wel maar wordt over het algemeen minder snel aangeraden voor het verven van thermowood in buitenomstandigheden. Dit omdat thermowood moeilijk vocht opneemt. Wil je thermowood behandelen met een milieuvriendelijk product, denk dan ook eens aan een verfsysteem op basis van lijnzaadolie.

 

2) Thermowood behandelen met lakverf

Thermowood kan geverfd worden met een lakverf maar houd er dan rekening mee dat alle zijden (dus ook de kopse kanten) van het hout moeten worden geverfd! Je kunt dit dus alleen doen bij losse planken of panelen die nog niet verwerkt zijn. Het is aan te raden om een goede grondverf te gebruiken en deze in minimaal twee lagen aan te brengen op het hout. Eventuele schroef- en spijkergaatjes moeten later ook geverfd worden. Het wordt over het algemeen afgeraden om thermowood te behandelen met een transparante lakverf (vernis) omdat dit de vergrijzing niet goed tegenhoudt. Mocht je dit toch willen toepassen, gebruik dan een verfsysteem op alkydbasis met een goede uv-remmer.

thermowood behandelen op een terras

 

3) Anti-mosmiddelen

Door thermowood te onderhouden met beits of olie voorkom je niet alleen dat het gaat vergrijzen maar maak je het hout ook minder gevoelig voor de vorming van mossen en algen. Het houtoppervlak zal door regelmatige behandeling immers wat minder snel scheurtjes en barstjes gaan vertonen waardoor het gladder blijft en mossen of algen zich minder goed kunnen hechten aan het oppervlak. Er zijn ook speciale anti mos-middelen in de handel waarmee je periodiek houten terrasdelen van thermowood of geveldelen van thermowood kunt besproeien.

 

 

 

 

Offertes voor thermowood ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw terras, tuinafsluiting, ... in thermowood. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen