Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Thermowood.be Online informatie over de realisaties en
toepassingen van thermisch gehard hout.
header image
Thermowood.be

Composiet als alternatief voor thermowood

In plaats van thermowood kan je ook hout-kunststof composiet gebruiken. Dit is een materiaal dat de positieve eigenschappen van hout en kunststof met elkaar verenigt. Het is echter een stuk duurder dan thermowood, maar heeft dan weer zijn eigen voordelen. Wat kan je nu best kiezen, thermowood of composiet? Je leest het in dit artikel.

 

Wat is composiet?

composiet terrasplanken Hout-kunststof composiet, kort gezegd composiet, wordt gemaakt van kunststof en hout- of bamboevezels. Er zijn dan ook twee soorten: WPC (wood plastic composite) en BPC (bamboo plastic composite). De vezels worden met kunststof korrels vermengd en onder hoge druk in een mal gespoten. Er zijn allerlei vormen mogelijk maar voor buitentoepassingen produceert men vooral terrasplanken en schuttingdelen.

 

 

 

WPC (wood plastic composite)

WPC bestaat voornamelijk uit houtvezels en gerecycleerd polyethyleen. De houtvezels zijn meestal afkomstig uit houtzagerijen, meubelmakerijen of andere houtbewerkende industrieën (fabrikanten van laminaat of parket). De verhouding hout-plastic bepaalt voor een groot deel de sterkte en de uiteindelijke hardheid van het product. Hoe meer houtvezel er is toegepast, hoe harder en stijver het eindproduct.

 

BPC (bamboo plastic composite)

BPC wordt op exact dezelfde wijze gemaakt als WPC maar heeft bamboe als belangrijkste component in plaats van houtvezel. BPC is duurder dan WPC omdat de gebruikte bamboevezels kostbaarder zijn dan houtvezels. BPC houtcomposiet is echter wel harder en sterker dan WPC houtcomposiet.

 

Composiet terras of thermowood terras?

Het voordeel van composietplanken ten opzichte van thermowoodplanken is dat ze niet zullen gaan splinteren en dat ze goed bestand zijn tegen buigspanningen. Je kan dus met een gerust hart op blote voeten over composiet terrasplanken lopen zonder dat je bang hoeft te zijn voor splinters. Wel moet je er goed op letten dat de steunbalken onder het terras niet te ver uit elkaar liggen (maximaal 30 centimeter) want anders zullen de planken gaan doorbuigen of zelfs scheuren. Bij thermowood planken is een juiste plaatsing om dezelfde reden belangrijk, al zal het eerder barsten dan buigen. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen beide materialen:

composiet
Terras uit composiet

 

Voordelen van composiet terrasplanken t.o.v. thermowoodterras

• Een composietterras zal niet gaan splinteren (bij thermowood bestaat die kans wél).

• Het gaat minder snel verkleuren (thermowood vergrijst).

• Grotere keuze in kleuren.

 

Nadelen van composiet terras t.o.v. terras uit thermowood

• Een composiet terras is een stuk duurder dan een terras van thermowood (soms zelfs duurder dan hardhout).

• Het ‘werkt’ meer bij temperatuurverschillen (krimpen en uitzetten) dan thermowood.

• Het lijkt wel op hout maar kan de natuurlijke uitstraling ervan toch net niet evenaren.

 

Welk materiaal je nu best kan kiezen voor het terras is lastig te zeggen. Is je budget voldoende hoog, dan kan je best kiezen voor composiet of voor hardhout. Beide soorten gaan lang mee en de kans op splinteren is gering. Vind je een authentieke houtlook het belangrijkst en is je budget beperkt, dan kies je best voor een terras in thermowood. Je zou ook geïmpregneerde vlonderplanken kunnen nemen maar hiervan is de levensduur wel iets minder lang.

Wil je een terras laten aanleggen in een van beide materialen? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij professionele terrasaanleggers. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

terras thermowood
Terras uit ThermoWood

 

Composiet tuinschermen of thermowood tuinscherm?

Composiet wordt ook vaak toegepast in tuinschermen. Deze composietschermen meten doorgaans 180×180 cm en zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar en kunnen net als tuinschermen van hardhout worden bevestigd tussen houten of metalen palen. De prijs van een composiet tuinscherm ligt vaak nét iets onder de prijs van een hardhouten scherm (€ 75 tot € 100). Composietschermen zullen minder snel verkleuren en vereisen nauwelijks onderhoud (hoogstens een keer schoonspuiten). Intensief reinigen zal alleen nodig zijn wanneer er groene aanslag op de schutting is gekomen. Je kan deze aanslag best verwijderen met een groene aanslag reiniger. Let op: krassen en andere beschadigingen zijn moeilijk te herstellen. Dit kan belangrijk zijn in geval van vandalisme.

Een tuinscherm uit thermowood is goedkoper dan de variant uit composiet. Bovendien gaat het niet uitzetten en krimpen onder invloed van temperatuurverschillen, wat bij composietschermen wel het geval is. Tuinschermen van thermowood zijn nagenoeg alleen beschikbaar als rabatscherm (planken die horizontaal tussen gleufpalen zijn bevestigd). Indien je dus per se een afsluiting met schermen wil, dan valt thermowood sowieso af en zal je een keuze moeten maken uit hardhout, geïmpregneerd hout of composiet.

Wil je een tuinafsluiting laten platen door een vakman? Via de offertedienst kan je heel gemakkelijk prijzen vergelijken van verschillende professionals. Deze service is gratis en vrijblijvend. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Conclusie

Zowel composiet als thermowood zijn erg geschikt voor buitengebruik, maar het zijn totaal verschillende materialen met elk hun specifieke voor- en nadelen. Composiet lijkt erg op hout en zeker bij de duurdere soorten is het soms moeilijk om van afstand het verschil te zien met hout. Toch kan het nooit helemaal de natuurlijke warme uitstraling van hout evenaren en echte liefhebbers van hout zullen er dan ook niet snel voor kiezen. Daarbij komt dat het een stuk duurder is dan thermowood. Toch heeft composiet, zoals je hebt kunnen lezen, een aantal voordelen (meer kleurkeuze, splintert niet,…) ten opzichte van thermohout en kan daarom soms een goed alternatief zijn, zeker voor het terras. Het is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker dan hardhout omdat er geen bomen gekapt hoeven te worden voor de productie ervan.

 

Tip:
Als je voor composiet kiest, bezuinig je best niet op de kwaliteit. Niets is zo lelijk als vlonderplanken die half doorgebogen zijn of terrasschermen die kromgetrokken zijn door de hitte van de zon. Ook verkleurd composiet is lelijk om te zien. Bij materiaal van goede kwaliteit heb je hier geen last van en weet je zeker dat je lang kan genieten van je terras of tuinscherm.

 

 

Offertes voor thermowood ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw terras, tuinafsluiting, ... in thermowood. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen