Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Thermowood.be Online informatie over de realisaties en
toepassingen van thermisch gehard hout.
header image
Thermowood.be

Thermowood tuinschermen

Thermowood tuinschermen zijn net zo duurzaam als hardhouten schermen maar kosten slechts een fractie van de prijs. Ook de productie ervan verloopt een stuk milieuvriendelijker. Thermowood schermen hebben een lange levensduur en vereisen geen onderhoud. Hier lees je alles over de productie, de voordelen, de prijs en het onderhoud.

 

Thermowood tuinschermen: duurzaam door hittebehandeling

Planken van thermowood zijn erg duurzaam omdat het hout een hittebehandeling heeft ondergaan. Tijdens deze behandeling verhit men Europees naaldhout tot meer dan 200 graden Celsius waardoor de eigenschappen van het hout verbeteren. Thermowood is hierdoor veel minder gevoelig voor houtrot dan niet behandeld dennenhout en is qua duurzaamheid te vergelijken met hardhout dat al van nature insectenwerende eigenschappen heeft.

 

Thermowood tuinscherm laten plaatsen en benieuwd naar een prijs op maat?
✓ Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen

 

 

Voordelen van een afsluiting in thermisch gehard hout

+ Lange levensduur (15 tot 25 jaar en ouder)
+ Milieuvriendelijk product (afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, chemicaliënvrij)
+ Relatief goedkoop (goedkoper dan hardhout)
+ Uitstraling van hardhout (goudbruin tot geelbruin van kleur)
+ Stabiel en vormvast (het hout werkt nagenoeg niet)
+ Vergrijst mooi indien het niet behandeld wordt

 

Afsluitingen zijn natuurlijk ook mogelijk in andere materialen. Denk maar aan composiet, beton, metaal, kunststof, … Benieuwd naar deze afsluitingen in een ander materiaal? Alles over de mogelijkheden, eigenschappen, prijzen, … lees je op https://www.omheining.be/

 

voordelen thermowood

 

Levensduur

De levensduur van tuinschermen in thermowood bedraagt gemiddeld 15 tot 25 jaar en ouder. Dat is te vergelijken met hardhoutsoorten als bankirai, ceder en teak. Deze tropische houtsoorten vallen in duurzaamheidsklasse 1of 2. De levensduur van thermowood is afhankelijk van het soort hout dat gebruikt is voor hittebehandeling en de wijze waarop het hout belast wordt. Tuinschermen die op de juiste manier gemonteerd zijn, zullen na een regenbui op normale manier kunnen uitdrogen waardoor ze langer mee gaan dan schermen die constant in contact staan met grondvocht.

 

 

Prijs thermowood tuinschermen

Voor een tuinscherm (met rabatdelen) van twee meter hoog heb je gemiddeld 14 planken nodig. Bij een dikte van 18 mm (210 cm. lengte) betaal je hiervoor gemiddeld € 145. Hierbij komen nog de kosten voor de gleufpalen (beton of hout). Een schutting van 10 meter lengte kost uiteindelijk in totaal 1000 tot 1100 euro (planken en gleufpalen). Gemiddeld genomen betaal je voor een thermowood schutting tussen de 40 en 60 euro per vierkante meter. Voor de beste prijs, is het altijd verstandig om offertes van verschillende bedrijven te vergelijken. Prijzen vergelijken loont altijd. Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat voor thermowood tuinschermen.

 

 

Soorten en maten thermowood tuinschermen

Thermowood tuinschermen bestaan nagenoeg altijd uit losse rabatplanken (met tand en groef) die tussen sleufpalen van beton of hout worden geplaatst. Je kunt kiezen voor planken van 18mm of 28mm. De dikkere planken zijn wel beperkter in lengte. Voor een tuinscherm van 1.8 meter hoog heb je ongeveer 14 planken nodig. Je kan ook smalle lamellen verkrijgen. Deze zijn wel duurder dan hardhout.

 

Onderhoud van thermowood tuinscherm

In principe hoef je tuinschermen van thermowood niet te behandelen. Na verloop van tijd zullen ze onder invloed van het zonlicht lichter van kleur gaan worden en krijgt het hout een zilvergrijze patina. Wil je dit niet dan kun je het hout behandelen met een beits of olie. Kies voor een beits of olie met uv-remmer. Deze is noodzakelijk om het vergrijzingsproces van het hout te stoppen. Je kunt het hout ook een kleurtje geven met een gepigmenteerde beits. In principe kun je thermowood hetzelfde behandelen als iedere andere houtsoort. Neem voor gebruik buiten een verfsysteem op terpentinebasis. Thermowood neemt immers moeilijk vocht op en dus zal acrylverf minder snel in het hout trekken dan verf op terpentinebasis.

 

 

soorten thermowood tuinschermen Alternatieven: tuinschermen van geïmpregneerd hout of composiet

Naast thermowood kun je ook kiezen voor geïmpregneerd hout of composiet. Geïmpregneerd hout is echter minder duurzaam (levensduur van 10-15 jaar) en het uitzicht ervan is vaak ook wat minder mooi.

Geïmpregneerd hout is daarentegen wel een pak goedkoper dan thermohout en de keuze op het gebied van geschroefde tuinschermen is vrij uitgebreid. Datzelfde geldt ook voor composiet schuttingen waarbij je kunt kiezen uit vele combinaties.

Composietplanken van hoge kwaliteit zijn duurder dan thermowood maar ze zullen niet verkleuren en hebben een lange levensduur. De look (en feel) van composiet is echter wel anders dan die van hout en dit moet wel je voorkeur hebben.

 

 

Milieuvriendelijk alternatief voor hardhout

Thermowood is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen uit Noord-Europa. Deze bossen staan onder strenge controle en voor iedere boom die omgezaagd wordt, plant men weer een nieuwe. Voor de productie van thermowood gebruikt men snel groeiende naaldbomen. Door gebruik te maken van verduurzaamd hout hoeven er minder bomen uit Aziatische of Afrikaanse bossen geïmporteerd te worden waardoor de natuur beter in stand blijft. Tegenwoordig is er een vrij goed toezicht op de import van tropische hardhoutsoorten en gelden er allerlei strenge regels maar niet elke partij hout valt te controleren en er vindt ook nog steeds fraude plaats waardoor hout afkomstig van illegale kap nog steeds op de markt kan komen.

 

Offertes voor thermowood ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw terras, tuinafsluiting, ... in thermowood. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen